Matematică Interactivă

Cu noi, Matematica se învață Altfel!

7 recomandări de activități de la Matematica Interactivă

Dacă ai copil la școală, este foarte probabil ca rezultatele la matematică să reprezinte una dintre cele mai mari provocări. Un studiu realizat în SUA, a arătat că o treime dintre adulți au disprețuit matematica în timpul școlii mai mult decât orice altă materie.

Dacă simți că această tendință este prezentă și la copilul tău, atunci este clar că e momentul să faci anumite schimbări care să-l ajute să se apropie de matematică. Vestea bună e că îl poți ajuta pe copil să scape de teama față de matematică și să devină interesat și chiar pasionat de această materie. Vestea mai puțin bună este că acest lucru nu se întâmplă de azi pe mâine, ci este un proces prin care vei trece și tu, ca părinte, dar și copilul.

Pentru a le oferi cat mai multor părinți soluțiile potrivite, am stat de vorbă cu profesori de la Matematica Interactivă, un centru din București care folosește noi metode de prezentare și învățare care îi ajută pe copii să îndrăgească matematica.

Greșeli ale părinților care cresc anxietatea copiilor față de matematică

„Ne confruntăm cu copii care capătă o teamă față de matematică încă din primii ani de școală. Teama aceasta provine din faptul că își pierd ușor încrederea în forțele proprii și de aici până la a crede că „matematica nu este pentru ei”, nu mai este decât un pas. De ce se ajunge aici? În primul rând, din ce am observat noi, părintele are anumite idealuri pentru copilul său, iar acesta nu i le îndeplinește la înălțimea așteptărilor. Dacă părintele a fost bun la matematică, acesta se așteaptă ca și copilul să aibă aceeași pasiune. Dacă acest lucru nu se întâmplă, începe o presiune psihologică”, explică Andreea Balcan, coordonator al Centrului de Matematică Interactivă.

Pe de altă parte, sunt părinți care regretă că nu au învățat matematica și își doresc ca ai lor copii să fie de 10 la această materie. Acești părinți, proiectează asupra copilului propriile lor dorințe, punând presiune pe copil. Din nefericire, efectul acestei presiuni este exact contrar celui așteptat: văzând că nu face față exigențelor la nivelul dorit, copilul se închide în el, spune că nu este bun pentru matematică, ajungând chiar să urască această materie. „Cu copiii ajunși în această situație, trebuie lucrat în primul rând la nivel mental, psihologic, trebuie ca încet-încet să le crești stima de sine. E un proces care durează”.

7 activități și jocuri care îl vor ajuta pe copil să iubească matematica

Atunci când părintele observă că rezultatele copilului la matematică sunt slabe, îl poate ajuta pe copil să-și îmbunătățească performanțele devenind, în primul rand, un partener pentru copil în acest proces. Iată mai jos câteva propuneri de activități pe care parinții le pot face împreună cu copiii și care pot schimba abordarea copiilor față de matematică, transformând-o în joacă:

  • Rezolvarea în joacă a unor probleme amuzante

Este o soluție pe care o recomandăm în special copiilor de până în 8 ani. Concret, acest lucru înseamnă să-i propui copilului, în diverse momente ale zilei (cand vă plictisiți în trafic la semafor), diverse jocuri care  constau în rezolvarea unei probleme.

Iată un exemplu foarte simplu: „În fața noastră la semafor sunt 5 mașini, iar în spatele nostru au mai venit încă 2. Câte mașini stau acum și așteaptă la semafor?”

Imaginându-și o situație concretă, copiii se vor amuza rezolvând, de fapt, o problemă de matematică pe care dacă ar primi-o la un test, nu ar înțelege-o. Treptat, pe masură ce copilul este pregătit, creșteți gradul de dificultate al problemelor.

  • Întărirea conceptului de numere pare și impare

Dacă cel mic are dificultăți în a înțelege diferența dintre numerele pare și impare, poți aborda subiectul în joacă. De exemplu, treceți pe lângă o mașină care are numărul „B330”. Îl poți întreba pe copil: „Ce crezi, acest număr este par sau impar?” După ce primești răspunsul, te prefaci că îi ceri ajutorul și îl rogi să-ti spună care sunt numerele pare.

Rolul tău ca parinte este să-l duci încet pe copil în acest joc și, astfel, treptat, copilul va percepe altfel matematica.

  • Jocurile de tip puzzle

Jocurile puzzle au ca efect dezvoltarea logicii și a inteligenței matematice a copilului. Îi poți oferi puzzle-uri pe teme care îl intereseaza, pentru a-l motiva să le facă. Rolul acestor jocuri este de a-i dezvolta atenția, ordinea și disciplina în gândire.

  • Problemele de logică

Pentru dezvoltarea abilităților matematice ale copiilor,  profesorii de la Matematica Interactivă recomandă rezolvarea problemelor de logică, ce pot fi găsite în culegeri speciale. Cursurile de Matematică din cadrul centrului conțin întotdeauna și probleme de logică.

  • Pregătirea meselor la bucătărie

Atunci când copiii au dificultăți în a înțelege unitățile de măsurare a volumului, părinții îi pot implica la pregătirea anumitor feluri de mâncare. Copiii sunt foarte dornici să petreacă timp cu parinții, astfel încât se vor bucura să pregătească împreună cu ei o prăjitură, de exemplu 😊. În timpul pregătirii, copilul vede cât anume înseamnă 50 de ml de lapte și poate înțelege mai ușor noțiunea de volum de exemplu.

Când familia mănâncă o pizza împărțită în felii, poți profita de moment pentru a vorbi cu el despre fracții. Matematica trebuie legată cât mai mult de viața reală.

  • Învățarea perimetrelor în spații reale

Poți merge cu copilul în parc și uitați-vă împreuna la un  teren de tenis. Explică-i copilului ce figură geometrică este, ce înseamnă perimetrul și ce lungime ar trebui să aiba gardul cu care ai vrea să-l înconjuri.

  • Jocurile cu cuburi sau lego

Jocurile cu cuburi sau jocurile lego cu diferite grade de complexitate îi ajută pe copii să-și dezvolte gândirea matematică, logica, răbdarea și perseverența.

În concluzie, activitățile cele mai recomandate pe care le pot face părinții cu copiii ca să le crească interesul pentru matematică și să le dezvolte abilitățile în acest domeniu sunt cele care necesită răbdare, atenție, concentrare. Mult succes 😊😊!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *